Gambia

Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Gambia is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal.

gambia

map-brufut

 

Het landschap is licht glooiend met wat heuveltjes. Het hoogste punt bedraagt ongeveer 40 meter, en Gambia is daarmee nog platter dan Nederland. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare Gambia-rivier. Deze rivier voert het hele jaar door water. Langs de kust liggen vele mooie zandstranden.

foto's website (13)  foto's website (14)foto's website (151)

Banjul is de hoofdstad van Gambia. Met 34.828 (2004) inwoners is het een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. Banjul is niet de grootste stad van het land, dat is Serekunda.

De lokale munteenheid van Gambia is de Dalasi. 10 Dalasi is ongeveer  0,28.

Hoewel de Gambiaanse bevolking uit tientallen verschillende stammen bestaat die in harmonie met elkaar leven, kunt u met Engels in Gambia zeer goed terecht. Gambia is namelijk tot 1965 een Britse kolonie geweest. De grootste stam in Gambia is de Madinka die ongeveer 40% van de bevolking vertegenwoordigt. Andere grote stammen in Gambia zijn de Wolof en de Fula. Gambianen staan als vriendelijke en gastvrije mensen bekend.

foto's website (113)

Hoewel 95% van de bevolking de Islam aanhangt, gebeurt dit in een ongedwongen sfeer die totaal niet te vergelijken is met de manier waarop dit in het Midden-Oosten gebeurt. Christenen en Moslims zijn bevriend met elkaar.

Gambia wordt ook wel The Smiling coast of Africa genoemd.

foto's website (19) foto's website (26)